Dat is lekker! Het herlijk avondje komt  nu rap dichter bij, en bij een heerlijk avondje hoort natuurlijk ook iets lekkers. Zelf gevuld speculaas maken is helemaal niet zo moeilijk, en echt de moeite waard. De kleffe stukken uit de supermarkt zijn totaal niet te vergelijken met het heerlijks dat jij uit je oven tovert.

gevuld speculaas
gevuld speculaas

Wat heb je nodig?
Springvorm van 24 cm (of 23, of 25..)
Oven voorverwarmd op 175C

  • 250 gr bloem
  • 180 gram boter
  • 200 gr. donkere basterdsuiker
  • beetje zout
  • 4 gr bakpoeder
  • Speculaas kruiden 17 gram kant en klaar of zelf de kruiden malen:
    • 1,5 tl kaneel
    • 1/2 tl kardamom
    • 1/4 tl gemberpoeder
    • 1/4 tl anijs
    • 1/4 tl kruidnagel
    • 1/8 tl nootmuskaat
    • 1/8 tl foelie
  • 2 eitjes
  • pakjes spijs (oetker)
  • amandelen om te garneren
  1. Maak van de bloem en de koude boter een kruimelig deeg, kneed het met je vingers totdat het een soort broodkruim is.
  2. Dan mogen de andere droge ingrediënten erbij, de kruiden het zout en het bakpoeder. Klop 1 eitje en schenk dit er bij, lekker kneden en daarna een halfuurtje in de koeling laten rusten.
  3. Klop nog een eitje op en kneed dit door de spijs, hier wordt het lekker zacht en soepel van. Houd een klein beetje ei achter om de koek straks af te strijken.
  4. Verdeel het deeg in twee delen, de een wat groter dan de ander. Rol het grootste deel uit en doe dit in de bakvorm, je hebt voldoende voor opstaande randen.
  5. Dan het spijs verdelen over de de bodem en de tweede deeglaag erover.
  6. Afstrijken met restantje ei en versieren met amandelen.
  7. 30-35 minuten afbakken in het midden van de oven.

Vandaag nog maar niet maken, dan moet je vrijdag nog een keer 😉

*Suze*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.