Een silhouette cameo gekocht…en dan… Tips voor beginners

Je hebt hem! De silhouette cameo! Wat geweldig om er een te hebben want je gaat allemaal leuke dingen maken en het huishouden laat je lekker links liggen, toch?

Na het open van de doos en het installeren van de software kun je aan de slag, maar dat is best even eng, dat was het voor mij tenmiste wel 😉 Wat zou je moeten weten voordat je echt aan de slag gaat, we hebben wat tips op een rij gezet:

Ook al werk ik zelf met de eerste versie van de Silhouette Cameo, de Studio software is voor elke silhouette exact hetzelfde. Of je nu de nieuwste Silhouettte cameo 3, de Sihouette Curio of de Silhouette Mint op je tafel hebt staan de software is altijd gelijk.

1. Je mat plakt veeeeeeel te goed.
Alles blijft er supergoed op vast zitten als je het door de machine heen voert, maar eraf halen dat wordt een ramp. Vooral als je papier gaat snijden krijg je dat niet in zijn geheel eraf, je scheurt je prachtige project meteen aan gort ;-( Dus wat moet je doen? Pak een (thee)doek en dep de mat hier stevig mee af. De ergste plak verdwijnt hiermee en je kunt je ontwerp straks netjes verwijderen. Nog teveel plak? De doek er nog eens over heen halen.

2. Het mesje moet je instellen…op 2 plaatsen!
In de studio software geeft je aan dat je wilt gaan snijden, je kunt opgeven welk materiaal je hebt en Studio geeft je meteen de bijpassende messtanden op. Maar dan moet je dus nog wel het mesje uit de houder halen en op de juiste stand draaien. (En na de tijd weer terug, dan snijd je je materiaal  de volgende keer nooit per ongeluk te diep.)

Mesje instellen

Mesje instellen

en 4Let op!  De Silhouette Cameo 3 hebben een automatisch mes, en deze  gaat automatisch op de juiste stand 😉

3. Je mat moet onder de rollers, onder beide
Mijn mat zat niet onder de rollers, tenminste niet onder allebei. Het ding schoot dus alle kanten op en maakte een hels kabaal. Dat was dus best wel even schrikken, ook omdat ik gewacht had tot kinderbedtijd om in alle rust aan de slag te gaan, oeps.

onder beide rollers

4. Testsnede maken.
Is in het begin ideaal, je moet je machine leren kennen en het materiaal waar je mee bezig bent. Even een testsnede maken voorkomt veel verspild materiaal.

5. Je mesje kan vies worden, binnenin.
Na het snijden van sommige materialen, vooral vezelig papier, snijd je mesje niet meer mooi. Je krijgt allemaal haakjes in je ontwerp wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn. Waarschijnlijk  zijn er pluisjes of restjes in het mesje terecht gekomen en deze kun je gewoon weer verwijderen. Draai het dopje eraf, pluisjes eruit, dopje erop!

Topdopje los

Topdopje los

6. Je silhouette stopt met snijden als de computer uit gaat, of op pauze
Mooi ontwerp doorgestuurd naar je silhouette, nog even de mail checken, Facebook en dan kan de computer uit….ohnee, de silhouette was nog niet klaar maar stopt nu wel. Computer moet aanblijven! Ook als de computer op schermbeveiliging valt kan dit problemen geven dus let goed op wat je computer en je silhouette aan het doen zijn.

7. Heb je nog meer tips? Die horen we graag, laat het even weten in de reacties.
En kom hier zo nu en dan terug eik plaat regelmatig nieuwe tutorials en tips geplaatst. De eerste basis vind je in hier.  Heb je liever ‘live’ instructie kom dan een workshop volgen.

Update juni 2017: de eerste instructie filmpje over Studio staan nu op Youtube, kun je met me meekijken hoe ik werk in het programma 😉

*Suze*

Volg ons op Facebook, pinterest of bloglovin en zie de updates in je timeline.

63 gedachten over “Een silhouette cameo gekocht…en dan… Tips voor beginners

 1. Name*

  als je met papier werkt ,je mat erna omdraaien en dan je mat van t papier afhalen, scheurt je papier minder snel.

  1. admin Bericht auteur

   Dat is een hele slimme Connie!
   Je legt de mat op de kop op tafel en in plaats van je ontwerp van de mat, haal je de mat van je ontwerp.
   Dat helpt ook heel goed tegen het opkrullen van papier.

 2. Noemi van zon

  schrijf van elk materiaal op op welke stand je het gesneden hebt , zodat je weet wat je kan veranderen. Je kan in silhouette natuurlijk een nieuw materiaal met instellingen opslaan, maar voor je de echt juiste hebt ben je wel wat vinyl verder

 3. Bionda

  Veel bedrijven rollen je bestelde vinyl heel strak op, zoda het bijvoorbeeld door de brievenbus past. Laat je vinyl niet strak op een rol zitten. Zodra het binnenkomt meteen om iets ronds doen. Anders loop je het risico dat je bovenlaag los laat van de onderlaag

  1. admin Bericht auteur

   zo voorkom je inderdaad de bobbels in het vinyl, en dat is niet netjes meer te snijden

  2. Renske

   Kan je dan niet beter het vinyl plat maken door er iets op te leggen? Of moet het juist rond blijven?

   1. Suze Bericht auteur

    Je koopt vaak meerdere meters in verschillende kleuren, dat is dan lastig een plekje te geven. Je kunt het ook per A4 kopen, dat is dan wel eenvoudig plat te bewaren.
    *Suze*

 4. Ingrid

  Nog even belangrijke aanvulling op punt 5 …als je het mesje wilt svhoonmaken…..draai eerst de messtand op 0…en dan pas het dopje er af draaien….doe je dit niet en ga je gelijk draaien…dan heb je de kans dat het mesje meedraait en de instellingen niet meer kloppen….(dit had ik dus)…dus mesje schoonmaken? Mesje eerst op 0 stand zetten….dan dopje er af draaien….schoonblazen of met wattenstaafje en wat alcohol over mesje heen wrijven…dan dopje er weer vast op draaien….en dan je mes stand weer goed zetten

  1. Vandormael

   Beste,
   Mijn mesje is stand 0 maar staat op 5.
   Verkeerd proper gemaakt… krijg ik dit nog in orde?
   Mvg, Lydia

   1. Suze Bericht auteur

    Dat heb ik nog niet meegemaakt dus kan je helaas niet van advies dienen. Mischien nieuwe cijfertjes opplakken met de nieuwe stand?

 5. Marieke

  Wat een leuke tips! Heel handig! Ik heb me onlangs ook een cameo gekocht, maar omdat de snijmatten op zich laten wachten staat hij nog altijd in de doos!
  Als ik aan de slag kan gebruik ik zeker je tips! Heel fijn!

  Liefs Marieke
  (www.uniquemarieke.blogspot.be)

  1. Renske

   Zitten er geen matten bij dan? Waar moet ik nog meer aan denken als ik een cameo 4 ga kopen?

   1. Suze Bericht auteur

    Hoi Renske,
    Als je de Cameo (4) aanschaft zit daar standaard een snijmat en een mesje nij. Je hebt daarmee alles om te kunnen snijden. Veel aanbieders hebben een startpakket erbij met verschillende kleuren sticker vinyl, flex voor bedrukkingen en een pelhaak. Dat is erg handig om mee te beginnn.
    Ik weet niet waarom Marieke er geen matten bij had, misschien wilde ze andere matten, bijvoorbeeld de light-stick om dunner papier te snijden.
    *Suze*

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Sali,

   De workshops worden in Leeuwarden gegeven, of op verzoek op locatie.

   1. Jenny Bakker

    Ik heb belangstelling voor de silhouette cameo, maar wil die eerst eens bekijken, wat de mogelijkheden zijn.
    Is in Friesland ook een verkooppunt?
    Ook zou ik graag een workshop willen volgen.

 6. Anita

  Zijn er ook verkooppunten in Friesland..

  Ik heb me silhouette cameo 4 dagen in huis.. en zou het leuk vinden om in een winkel even rond te kijken voor materialen..

  1. Suze Bericht auteur

   Hoi Anita,
   Om eerlijk te zeggen…ik heb geen idee. Materialen koop ik vaak online omdat de reguliere hobbywinkels het niet in hun assortiment voeren.
   Ik weet natuurlijk niet wat je precies zoekt.

   Suze

 7. Amber

  Even een vraagje over de standen van de mesjes. Ik probeer cardstock te snijden en volgens de standaardinstellingen zou dit op stand 3 of 4 moeten, maar op alle standen onder de 9 gaat hij niet door het papier heen. Nieuw mesje, nieuwe mat en heel wat testsnedes verder kom ik er nog niet uit. Hebben jullie hiervoor tips? P.s. grote ontwerpen zoals een simpele cirkel of vierkant doet hij op stand 8 goed, maar zodra er meer detail in zit laat hij ook hier afweten. Nu zelfs een vlinder op stand 9 niet door en door…

  1. Suze Bericht auteur

   Dat lijkt me niet te kloppen Amber. Zit het mesje er wel goed in; Is het dopje er niet af gedraaid, of zit deze niet ver genoeg in de houder? Het kan ook aan de snelheid liggen, als je op hoge snelheid snijd rafelt het papier eerder. En dan kan het zelfs nog aan het soort papier liggen, dus probeer eens verschillende soorten.

 8. marion

  Hallo
  Ik heb de cameo silhouette2 in huis
  Kan ik de software ook downloaden van iInternet? ik heb nl.geen cd speler op de laptop.
  groet jes marion

 9. Henny Hermens

  Ik wil de cameo 3 gaan aanschaffen.Maar vraag me af of ik hier ook heel handig voor moet zijn op de computer? Want dat ben ik niet. Gr Henny

 10. Suze Bericht auteur

  Dag Henny,
  Handig zijn op de computer is toch wel nodig. Het programma dat de silhouette aanstuurt is Studio, een heel mooi vormgevingsprogramma maar daar moet je wel even mee oefenen. Je kunt het programma wel alvast downloaden en kijken hoe het werkt. En wellciht is er iemand in de burt die je kan helpen hiemee?
  Succes! Suze

 11. Nathalie

  Suze, ik ben erg benieuwd of jij SU papier in de cameo gebruikt en welke snijinstellingen je dan gebruikt. Ik heb verschillende instellingen gebruikt en ik ga nergens goed door het papier heen. Het mesje is schoon en ik snij met de laagste snelheid.

  1. Suze Bericht auteur

   Hoi Nathalie, Ik snijd allerlei soorten papier en op verschillende instellingen. Het hangt van het soort papier af, de dikte, de veziligheid (zwart en rood zijn vaak lastiger) en hoe lang mijn mesje al meegaat. Een standaard instelling is niet echt te geven. Maar de volgende keer dat ik SU papier snij, schrijf ik het voor je op!

 12. Marianne Oldenbeuving

  Moet de snijmat altijd onder alle materialen?
  Ik probeer nu met folie voor op t-shirts maar dat wordt idd heen en weer geschoven door de machine. Ik heb de Cameo 3 maar heb nog weinig geproduceerd. De snijinstellingen zijn echt moeilijk.

  1. Suze Bericht auteur

   De snij instellingen dat gaat echt wel wennen, gewoon doorgaan 😉
   Als de mat heen en weer gaat zorg er dan voor dat de mat goed onder de rollers geschoven wordt. Als maar 1 van de rollers de mat pakt vliegt hij helemaal heen en weer.
   Je hoeft niet altijd de mat te gebruiken maar ook dan moet je materiaal onder beide rollers passen.

   Ik hoop dat het zo gaat lukken, succes!
   Suze

 13. Dedicated server

  Je hebt bijvoorbeeld een haakje waar je makkelijk het materiaal dat je weg wilt pulken kan weghalen. Het belangrijkste is dat je pers bewegingen maakt als je een afbeelding er op perst, absoluut geen strijkbewegingen, dan gaat de lijm glijden.

 14. Jeanet

  Goedemiddag.Ik heb net een cameo 3 gekocht maar krijg de software niet op mn computer.H
  ij zegt dat ik een programma moet downloaden om het erop te krijgen. ik heb nog windows 7. weet iemand wat ik kan doen?

 15. Shaba

  Ik heb sinds kort een cameo 3 maar sinnds enkele dagen begint hij niet met snijden na het automatisch instrllen van het mesje blijft hij gewoon stilstaan terwijl de tijd wel doorloopt en er daarna klaar komt te staan enig idee wat er mis is?

  1. Suze Bericht auteur

   Hoi Shaba,
   Dat is van hieraf bijna onmogelijk om te beoordelen. Het kan zijn dat je bestand geen snij lijnen heeft. Verschijnen er wel dikke rode lijnen op als je naar het opdrachtmenu snijden gaat?
   Als je een afbeelding in silhouette studio opent en deze wilt snijden dan moet je deze eerst traceren. Met het traceren maak je van een afbeelding een snijbestand.
   Ik hoop dat je je in de goede richting heb geholpen.
   *Suze*

 16. natasja

  hallo,
  ik heb een cameo3 met autoblade,maar sinds een paar dagen zet ik hem op stand 3 maar er komt geen mesje uit dit begint pas vanaf stand 5.ik heb hem schoon gemaakt maar is nog steeds hetzelfde.

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Natasja,
   Ik denk dat je het beste contact moet opnemen met de winkel waar je je cameo hebt aangeschaft, zij kunnen je het beste helpen met je hardware.
   *Suze*

 17. Lisanne Sleurink

  Beste Suze,

  Ik heb een prachtig speeltje van mijn man gekregen vorig jaar, een Silhouette portrait. En echt ik heb er al heel veel leuke dingen mee gemaakt.
  Echter de laatste tijd loop ik er tegen aan dat hij “dikker” materiaal niet fijn verwerkt. Het gaat in dit geval om het rubber achtig materiaal om stempels mee te maken. Ik heb alles ingesteld zoals aangegeven en het snijden is dan ook niet het probeem. Het probleem is dat het materiaal blijft hangen en op krult onder de rollers. Ik heb al een nieuwe mat gepakt maar ook als ik denk dat het stevig blijft plakken blijft hij dit probleem geven. Hierdoor wordt het snijden onmogelijk.
  Heb jij of misschien andere lezers een idee waar het aan zou kunnen liggen en of ik het op kan lossen….

  Alvast bedankt.

  Creatieve groet,
  Lisanne

  1. Suze Bericht auteur

   Dat is een lastig probleem dat ik nog niet eerder heb gehoord… Ik neem aan dat je wel de speciale mat voor stempelmateriaal gebruikt bij het snijden? Ik hoop dat iemand de gouden tip voor je heeft want ik herken het zelf niet.
   *Suze*

 18. Caroline De Wilde

  Hallo,
  Ik heb een cameo 3, maar mijn mesje wordt niet automatisch ingesteld.
  Hij doet de bewegingen waarbij hij zou moeten veranderen van stand en dan gaat hij tot 0, en daar stopt hij.

  Enig idee wat ik mis doe?

  Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Caroline

  1. Suze Bericht auteur

   Hoi Caroline,
   Nee ik heb geen idee wat je mis doet, maar volgens mij kan je ook bij versie 3 het lesje handmatig instellen. Dan zou ik dat eens proberen.
   *Suze*

 19. Van Aert Brigitte

  Hoi
  Ik wil mij ook een cameo aanschaffen maar deze moet vooral dienen om vilt te snijden ,heeft hier iemand ervaring mee of dit vlot gaat .
  Met vriendelijke groeten Brigitte

  1. Suze Bericht auteur

   Hoi Brigitte,

   Vilt snijden kan wel, ik heb er eeder kleine envelopjes van gemaakt. Door de vezeligheid zal het mesje wel snel verstopt raken en moet je het vaak schoonmaken, misschien zeffs tijdens het snijden van een ontwerp. Een Big shot waarbi je stnzen gebrukt doet het waarschijnlijk beter, maar dan zit je wel vast aan de ontwerpen waar je stanzen voor kunt kopen.

   *Suze*

   http://creatiefduo.nl/envelopjes-van-vilt-met-de-silhouette-cameo/

 20. Verouschka

  Beste, ik kocht recentelijk ook de cameo 3. Gisteren probeerde ik mijn eerste projectje dit zonder resultaat. Mijn snijmat trok helemaal scheef nadat ik de opdracht verstuurde. Hoe kan dit? En wat kan ik er aan doen?

  Ik heb ook de indruk dat de linkerkant van de mat veel vaster zit dan het rechter gedeelte! Hopelijk kan iemand mij helpen want ik heb geen flauw idee!

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Verouschka,
   Waarschijnlijk zit een kant van de mat niet goed onder de rollers. Deze rollers houden de mat vast en transporteren de mat door de silhuette. Bij mij ging dit de eerste keer ook helenaal fout, hij schoot alle knaten op!
   *Suze*

 21. Hennie

  Hoi Suze,
  Ik heb de cameo 3 gekocht en had een cameo 1.
  Kan ik dezelfde software gebruiken voor de 3? Of moet ik deze opnieuw downloaden?
  Groet Hennie

 22. Suze Bericht auteur

  Dag Hennie,
  De software blijft hetzelfde, dus je hoeft daar niets aan te veranderen.
  *Suze*

 23. Ans Feenstra

  Ik wil graag een silhouette Cameo aanschaffen om op medicnaal dubbelzijdig tape A4 formaat gelijke/diverse patronen/stansen te maken. Is de Cameo een goed idee?

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Ans,

   Ik ken het materiaal niet maar een silhouette kan vrij veel snijden, de nieuwste versie (nummer 4) snijd materialen tot 3 mm.

   *Suze*

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Andy,
   Alle lettertypes die je op je computer hebt staan zijn ook te gebruiken in het Silhouette studio programma. Als je een nieuwe font hebt geïnstalleerd moet je Silhouette wel even afsluiten en opnieuw opstarten zodat hij het nieuwe lettertype kan ophalen.
   *Suze*

 24. Wim Vriend

  hallo beste mensen
  Als ik met het mes een lijn wil los snijden dan lijkt het net alsof die lijn wordt uitgesmeerd. Ben me al twee dagen rot aan het zoeken mar nog niets gevonden. Weet hier iemand de oplosing.
  Alvast bedankt
  Wim Vriend

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Wim,
   Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt? Ben je nog bezig met ontwerpen in studio of ben je aan het snijden met de silhouette? Ik denk he eerste en dan probeer je te gummen, probeer het eens met het de ‘mesje’ in het ontwerp programma. \
   *Suze*

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Tiene,
   Het is geen printer, het is een snijmachine. En reliëf aanbrengen in leer is hiermee eigenlijk niet mogelijk.
   *Suze*

 25. Susan

  Hallo,
  Ik heb in augustus mijn eerste cameo (4) gekocht. Hoewel ik best heel erg creatief ben, redelijk handig met de computer en ik ook echt uitkeek naar mijn Cameo, staat hij hij er maar te staan en lukt het me niet om ècht te starten. Is er misschien ook een workshop voor beginners toevallig? En zo ja, waar en wanneer?
  Groetjes Susan

  1. Suze Bericht auteur

   Hoi Susan,

   Dat is natuurlijk zonde! Ik werk vanuit Leeuwarden maar deze tijd is niet heel geschikt voor samenkomsten..
   Ik kan je van harte de online workshops van Nancy aanraden : http://www.workshop4you.nl

   *Suze*

 26. Liese Visterin

  Ik heb een cameo 4 gekocht. Ik heb net mijn eerste werkje uit papier gekregen (na uren zwoegen). Nu probeerde ik ook flexfolie. Ik veronderstel dat je enkel door de flex moet snijden en niet door het bovenste laagje, zodat het geheel aan elkaar blijft hangen. Wel… dat lukt dus niet! Ik heb mijn machine op alle mogelijke manieren ingesteld. Ik ben geeindigd met mes op 1, druk op 1 en snelheid 3. Toen zat hij nog in mijn mat te snijden. Ik weet echt niet wat ik nog kan doen. Ik had de machine gekocht om vooral flex en flockfolie te snijden, maar nu ben ik ontmoedigd 🙁
  hopelijk heeft iemand een tip.
  groetjes
  Liese

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Liese,
   Wat vervelend dat het voor geen meter werkt, zo heb je er al snel geen zin meer in.
   De flexfolie leg je met de drager op de mat en daar hoort hij inderdaad niet doorheen te snijden! Wat er aan de hand kan zijn is dat het mesje niet goed ingesteld is. Dat doet hij automatisch maar er zijn ook fabrieksfouten. Als hij op 1 staat, komt er dan daadwerkelijk een ieniemienie-puntje mes naar buiten? Want als hij dan nog door de mat heen snijd kan dat haast niet. Ik zou contact opnemen met het bedrijf waar je de machine hebt gekocht en hen om advies / een ander mes/ of een ander machine vragen.
   Succes, geef de moed niet op!
   *Suze*

 27. Nathalie

  Vraagjes gebruik cameo plus. kleine letters voor bijvoorbeeld een naam op een sleutelhanger… het lukt me niet om bijvoorbeeld een naam van 7 letters uit vinyl te krijgen dat het san ook nog leesbaar is en niet scheurt of iets. Heeft iemand tips of tricks?

  En wanneer je met de snijmat werkt… afmeting op computer komt niet overeen met waar de machine dan start en eindigt terwijl wel alles goed is ingesteld. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk materiaalverlies. Moet je toch alles veel ruimer plakken,?

Reacties zijn gesloten.