Je hebt hem! De silhouette cameo! Wat geweldig om er een te hebben want je gaat allemaal leuke dingen maken en het huishouden laat je lekker links liggen, toch?

Na het open van de doos en het installeren van de software kun je aan de slag, maar dat is best even eng, dat was het voor mij tenmiste wel 😉 Wat zou je moeten weten voordat je echt aan de slag gaat, we hebben wat tips op een rij gezet:

Ook al werk ik zelf met de eerste versie van de Silhouette Cameo, de Studio software is voor elke silhouette exact hetzelfde. Of je nu de nieuwste Silhouettte cameo 3, de Sihouette Curio of de Silhouette Mint op je tafel hebt staan de software is altijd gelijk.

 

1. Je mat plakt veeeeeeel te goed.
Alles blijft er supergoed op vast zitten als je het door de machine heen voert, maar eraf halen dat wordt een ramp. Vooral als je papier gaat snijden krijg je dat niet in zijn geheel eraf, je scheurt je prachtige project meteen aan gort ;-( Dus wat moet je doen? Pak een (thee)doek en dep de mat hier stevig mee af. De ergste plak verdwijnt hiermee en je kunt je ontwerp straks netjes verwijderen. Nog teveel plak? De doek er nog eens over heen halen.

2. Het mesje moet je instellen…op 2 plaatsen!
In de studio software geeft je aan dat je wilt gaan snijden, je kunt opgeven welk materiaal je hebt en Studio geeft je meteen de bijpassende messtanden op. Maar dan moet je dus nog wel het mesje uit de houder halen en op de juiste stand draaien. (En na de tijd weer terug, dan snijd je je materiaal  de volgende keer nooit per ongeluk te diep.)

Mesje instellen
Mesje instellen

Let op!  De Silhouette Cameo 3 heeft een automatisch mes, en deze  gaat automatisch op de juiste stand 😉

 

3. Je mat moet onder de rollers, onder beide
Mijn mat zat niet onder de rollers, tenminste niet onder allebei. Het ding schoot dus alle kanten op en maakte een hels kabaal. Dat was dus best wel even schrikken, ook omdat ik gewacht had tot kinderbedtijd om in alle rust aan de slag te gaan, oeps.

onder beide rollers

4. Testsnede maken.
Is in het begin ideaal, je moet je machine leren kennen en het materiaal waar je mee bezig bent. Even een testsnede maken voorkomt veel verspild materiaal.

5. Je mesje kan vies worden, binnenin.
Na het snijden van sommige materialen, vooral vezelig papier, snijd je mesje niet meer mooi. Je krijgt allemaal haakjes in je ontwerp wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn. Waarschijnlijk  zijn er pluisjes of restjes in het mesje terecht gekomen en deze kun je gewoon weer verwijderen. Draai het dopje eraf, pluisjes eruit, dopje erop!

Topdopje los
Topdopje los

6. Je silhouette stopt met snijden als de computer uit gaat, of op pauze
Mooi ontwerp doorgestuurd naar je silhouette, nog even de mail checken, Facebook en dan kan de computer uit….ohnee, de silhouette was nog niet klaar maar stopt nu wel. Computer moet aanblijven! Ook als de computer op schermbeveiliging valt kan dit problemen geven dus let goed op wat je computer en je silhouette aan het doen zijn.

7. Heb je nog meer tips? Die horen we graag, laat het even weten in de reacties.
En kom hier zo nu en dan terug eik plaat regelmatig nieuwe tutorials en tips geplaatst. De eerste basis vind je in hier.  Heb je liever ‘live’ instructie kom dan een workshop volgen.

Update juni 2017: de eerste instructie filmpje over Studio staan nu op Youtube, kun je met me meekijken hoe ik werk in het programma 😉

*Suze*

Volg ons op Facebook, pinterest of bloglovin en zie de updates in je timeline.

 

54 Comments on Een silhouette cameo gekocht…en dan… Tips voor beginners

  • Dat is een hele slimme Connie!
   Je legt de mat op de kop op tafel en in plaats van je ontwerp van de mat, haal je de mat van je ontwerp.
   Dat helpt ook heel goed tegen het opkrullen van papier.

 1. schrijf van elk materiaal op op welke stand je het gesneden hebt , zodat je weet wat je kan veranderen. Je kan in silhouette natuurlijk een nieuw materiaal met instellingen opslaan, maar voor je de echt juiste hebt ben je wel wat vinyl verder

 2. Veel bedrijven rollen je bestelde vinyl heel strak op, zoda het bijvoorbeeld door de brievenbus past. Laat je vinyl niet strak op een rol zitten. Zodra het binnenkomt meteen om iets ronds doen. Anders loop je het risico dat je bovenlaag los laat van de onderlaag

 3. Nog even belangrijke aanvulling op punt 5 …als je het mesje wilt svhoonmaken…..draai eerst de messtand op 0…en dan pas het dopje er af draaien….doe je dit niet en ga je gelijk draaien…dan heb je de kans dat het mesje meedraait en de instellingen niet meer kloppen….(dit had ik dus)…dus mesje schoonmaken? Mesje eerst op 0 stand zetten….dan dopje er af draaien….schoonblazen of met wattenstaafje en wat alcohol over mesje heen wrijven…dan dopje er weer vast op draaien….en dan je mes stand weer goed zetten

 4. Wat een leuke tips! Heel handig! Ik heb me onlangs ook een cameo gekocht, maar omdat de snijmatten op zich laten wachten staat hij nog altijd in de doos!
  Als ik aan de slag kan gebruik ik zeker je tips! Heel fijn!

  Liefs Marieke
  (www.uniquemarieke.blogspot.be)

 5. Zijn er ook verkooppunten in Friesland..

  Ik heb me silhouette cameo 4 dagen in huis.. en zou het leuk vinden om in een winkel even rond te kijken voor materialen..

  • Hoi Anita,
   Om eerlijk te zeggen…ik heb geen idee. Materialen koop ik vaak online omdat de reguliere hobbywinkels het niet in hun assortiment voeren.
   Ik weet natuurlijk niet wat je precies zoekt.

   Suze

 6. Even een vraagje over de standen van de mesjes. Ik probeer cardstock te snijden en volgens de standaardinstellingen zou dit op stand 3 of 4 moeten, maar op alle standen onder de 9 gaat hij niet door het papier heen. Nieuw mesje, nieuwe mat en heel wat testsnedes verder kom ik er nog niet uit. Hebben jullie hiervoor tips? P.s. grote ontwerpen zoals een simpele cirkel of vierkant doet hij op stand 8 goed, maar zodra er meer detail in zit laat hij ook hier afweten. Nu zelfs een vlinder op stand 9 niet door en door…

  • Dat lijkt me niet te kloppen Amber. Zit het mesje er wel goed in; Is het dopje er niet af gedraaid, of zit deze niet ver genoeg in de houder? Het kan ook aan de snelheid liggen, als je op hoge snelheid snijd rafelt het papier eerder. En dan kan het zelfs nog aan het soort papier liggen, dus probeer eens verschillende soorten.

 7. Ik wil de cameo 3 gaan aanschaffen.Maar vraag me af of ik hier ook heel handig voor moet zijn op de computer? Want dat ben ik niet. Gr Henny

 8. Dag Henny,
  Handig zijn op de computer is toch wel nodig. Het programma dat de silhouette aanstuurt is Studio, een heel mooi vormgevingsprogramma maar daar moet je wel even mee oefenen. Je kunt het programma wel alvast downloaden en kijken hoe het werkt. En wellciht is er iemand in de burt die je kan helpen hiemee?
  Succes! Suze

 9. Suze, ik ben erg benieuwd of jij SU papier in de cameo gebruikt en welke snijinstellingen je dan gebruikt. Ik heb verschillende instellingen gebruikt en ik ga nergens goed door het papier heen. Het mesje is schoon en ik snij met de laagste snelheid.

  • Hoi Nathalie, Ik snijd allerlei soorten papier en op verschillende instellingen. Het hangt van het soort papier af, de dikte, de veziligheid (zwart en rood zijn vaak lastiger) en hoe lang mijn mesje al meegaat. Een standaard instelling is niet echt te geven. Maar de volgende keer dat ik SU papier snij, schrijf ik het voor je op!

 10. Moet de snijmat altijd onder alle materialen?
  Ik probeer nu met folie voor op t-shirts maar dat wordt idd heen en weer geschoven door de machine. Ik heb de Cameo 3 maar heb nog weinig geproduceerd. De snijinstellingen zijn echt moeilijk.

  • De snij instellingen dat gaat echt wel wennen, gewoon doorgaan 😉
   Als de mat heen en weer gaat zorg er dan voor dat de mat goed onder de rollers geschoven wordt. Als maar 1 van de rollers de mat pakt vliegt hij helemaal heen en weer.
   Je hoeft niet altijd de mat te gebruiken maar ook dan moet je materiaal onder beide rollers passen.

   Ik hoop dat het zo gaat lukken, succes!
   Suze

 11. Je hebt bijvoorbeeld een haakje waar je makkelijk het materiaal dat je weg wilt pulken kan weghalen. Het belangrijkste is dat je pers bewegingen maakt als je een afbeelding er op perst, absoluut geen strijkbewegingen, dan gaat de lijm glijden.

 12. Goedemiddag.Ik heb net een cameo 3 gekocht maar krijg de software niet op mn computer.H
  ij zegt dat ik een programma moet downloaden om het erop te krijgen. ik heb nog windows 7. weet iemand wat ik kan doen?

 13. Ik heb sinds kort een cameo 3 maar sinnds enkele dagen begint hij niet met snijden na het automatisch instrllen van het mesje blijft hij gewoon stilstaan terwijl de tijd wel doorloopt en er daarna klaar komt te staan enig idee wat er mis is?

  • Hoi Shaba,
   Dat is van hieraf bijna onmogelijk om te beoordelen. Het kan zijn dat je bestand geen snij lijnen heeft. Verschijnen er wel dikke rode lijnen op als je naar het opdrachtmenu snijden gaat?
   Als je een afbeelding in silhouette studio opent en deze wilt snijden dan moet je deze eerst traceren. Met het traceren maak je van een afbeelding een snijbestand.
   Ik hoop dat je je in de goede richting heb geholpen.
   *Suze*

 14. hallo,
  ik heb een cameo3 met autoblade,maar sinds een paar dagen zet ik hem op stand 3 maar er komt geen mesje uit dit begint pas vanaf stand 5.ik heb hem schoon gemaakt maar is nog steeds hetzelfde.

  • Dag Natasja,
   Ik denk dat je het beste contact moet opnemen met de winkel waar je je cameo hebt aangeschaft, zij kunnen je het beste helpen met je hardware.
   *Suze*

 15. Beste Suze,

  Ik heb een prachtig speeltje van mijn man gekregen vorig jaar, een Silhouette portrait. En echt ik heb er al heel veel leuke dingen mee gemaakt.
  Echter de laatste tijd loop ik er tegen aan dat hij “dikker” materiaal niet fijn verwerkt. Het gaat in dit geval om het rubber achtig materiaal om stempels mee te maken. Ik heb alles ingesteld zoals aangegeven en het snijden is dan ook niet het probeem. Het probleem is dat het materiaal blijft hangen en op krult onder de rollers. Ik heb al een nieuwe mat gepakt maar ook als ik denk dat het stevig blijft plakken blijft hij dit probleem geven. Hierdoor wordt het snijden onmogelijk.
  Heb jij of misschien andere lezers een idee waar het aan zou kunnen liggen en of ik het op kan lossen….

  Alvast bedankt.

  Creatieve groet,
  Lisanne

  • Dat is een lastig probleem dat ik nog niet eerder heb gehoord… Ik neem aan dat je wel de speciale mat voor stempelmateriaal gebruikt bij het snijden? Ik hoop dat iemand de gouden tip voor je heeft want ik herken het zelf niet.
   *Suze*

 16. Hallo,
  Ik heb een cameo 3, maar mijn mesje wordt niet automatisch ingesteld.
  Hij doet de bewegingen waarbij hij zou moeten veranderen van stand en dan gaat hij tot 0, en daar stopt hij.

  Enig idee wat ik mis doe?

  Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Caroline

  • Hoi Caroline,
   Nee ik heb geen idee wat je mis doet, maar volgens mij kan je ook bij versie 3 het lesje handmatig instellen. Dan zou ik dat eens proberen.
   *Suze*

 17. Hoi
  Ik wil mij ook een cameo aanschaffen maar deze moet vooral dienen om vilt te snijden ,heeft hier iemand ervaring mee of dit vlot gaat .
  Met vriendelijke groeten Brigitte

 18. Beste, ik kocht recentelijk ook de cameo 3. Gisteren probeerde ik mijn eerste projectje dit zonder resultaat. Mijn snijmat trok helemaal scheef nadat ik de opdracht verstuurde. Hoe kan dit? En wat kan ik er aan doen?

  Ik heb ook de indruk dat de linkerkant van de mat veel vaster zit dan het rechter gedeelte! Hopelijk kan iemand mij helpen want ik heb geen flauw idee!

  • Dag Verouschka,
   Waarschijnlijk zit een kant van de mat niet goed onder de rollers. Deze rollers houden de mat vast en transporteren de mat door de silhuette. Bij mij ging dit de eerste keer ook helenaal fout, hij schoot alle knaten op!
   *Suze*

 19. Hoi Suze,
  Ik heb de cameo 3 gekocht en had een cameo 1.
  Kan ik dezelfde software gebruiken voor de 3? Of moet ik deze opnieuw downloaden?
  Groet Hennie

 20. Ik wil graag een silhouette Cameo aanschaffen om op medicnaal dubbelzijdig tape A4 formaat gelijke/diverse patronen/stansen te maken. Is de Cameo een goed idee?

  • Dag Ans,

   Ik ken het materiaal niet maar een silhouette kan vrij veel snijden, de nieuwste versie (nummer 4) snijd materialen tot 3 mm.

   *Suze*

  • Dag Andy,
   Alle lettertypes die je op je computer hebt staan zijn ook te gebruiken in het Silhouette studio programma. Als je een nieuwe font hebt geïnstalleerd moet je Silhouette wel even afsluiten en opnieuw opstarten zodat hij het nieuwe lettertype kan ophalen.
   *Suze*

 21. hallo beste mensen
  Als ik met het mes een lijn wil los snijden dan lijkt het net alsof die lijn wordt uitgesmeerd. Ben me al twee dagen rot aan het zoeken mar nog niets gevonden. Weet hier iemand de oplosing.
  Alvast bedankt
  Wim Vriend

  • Dag Wim,
   Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt? Ben je nog bezig met ontwerpen in studio of ben je aan het snijden met de silhouette? Ik denk he eerste en dan probeer je te gummen, probeer het eens met het de ‘mesje’ in het ontwerp programma. \
   *Suze*

 22. Hallo Suze,

  Ik probeer dcp papier te snijden 250 grams.
  Met de registratietekens heb ik een kaart geprint. Als ik dan de snijopdracht geef, dan snijdt hij rechts het papier wel door maar links niet.
  Als ik de druk hoger zet gaat de machine haperen.
  Weet jij hier een oplossing voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.