Een van de leuke functies van de Curio is het embossen, dit kan door de speciale mat die erbij hoort. Het is een zachte mat waardoor je deze kunt indrukken. Hierbij horen twee embsossingstools; een met een fijne en een met een brede tip. Je kunt het zien als een  soort fineliner en een dikke viltstift.
Nu geeft het programma je 2 opties voor het embossen:
1.Reliëf aanbrengen / Embossen = het reliëf komt óp het papier te liggen
2. Reliëf verwijderen / Debossen = het reliëf wordt Ãn het papier geduwd
En dit verschil tussen embossen en debossen maakt uit hoe je je papier neerlegt op de embossingsmat. Bij het embossen plaats je de goede kant naar beneden, ook wordt het design horizontaal gespiegeld. Het eindresultaat is hierdoor een ontwerp dat op je papier komt te liggen. Dit spiegelen gaat automatisch, het is niet altijd belangrijk maar wél als je bijvoorbeeld tekst gebruikt.
!! Let op, door het spiegelen komt je design ook op de andere helft van de mat terecht, ik maakte een bloem rechts op het scherm maar deze werd links op de mat gemaakt… Zorg er dus voor dat je papier op de juiste plaats ligt of dat het gewoon de hele mat bedekt 😉
Bij debossen plaats je gewoon de goede kant van het papier naar boven op de mat, en ook gewoon op de juiste plaats.
Naast de keuze voor embossen en debossen zijn er nog extra opties, de invulopties met een patroon. En daarbij de hoek waarin dit patroon wordt gemaakt (angle) en de ruimte tussen bijvoorbeeld de lijnen (space). Ook kun je eerst een afbeelding printen en daarna embossen, geweldig leuke opties, maar dat bewaren we voor een volgende keer.
*Suze*
Kun je ook embossen op gewoon tekenpapier of moet het steeds speciaal papier zijn?
Je kunt verschillende soorten papier proberen om te zien wat het beste werkt. Natuurlijk werkt het speciale embospapier van silhouette heel mooi, maar dat betekent niet dat alleen het het merkpapier een mooi resultaat zal geven. Gewoon proberen met alle soorten papier die je in huis hebt 😉
*Suze*