Bij het bewerken van figuren gebruik je vaak beiden, maar wat doet het nu precies? En wanneer gebruik je welke functie?  De trial & error methode werkt meestal best goed, maar als je de verschillen weet dan kun je de opties ook beter toepassen.

Groeperen /degroeperen
Dit bepaald de positie van lijnen ten opzichte van elkaar. Lijnen die gegroepeerd zijn horen op een vaste plaats en bijelkaar. Het kunnen verschillende kleuren zijn, en verschillende snij-eigenschappen hebben. (ze zitten toevallig samen in dezelfde klas maar geen kind is gelijk)

Samengestelde paden (compound paths)
Samengestelde lijnen zorgen ervoor dat je negatief in de afbeelding krijgt, lege ruimte, oftewel gaten. Een afbeelding lijkt exact hetzelfde als een waarvan de lijnen gegroepeerd zijn, maar ga je het bijvoorbeeld vullen met kleur dan reageert de afbeelding heel anders.

Wanneer is dat  belangrijk? Bij print en cut bijvoorbeeld.lijnen samenstellen of groeperen

Je ziet dat alleen binnen de snijlijnen gevuld wordt als de lijnen zijn samengevoegd, bij de gegroepeerde afbeelding is het hele figuur gevuld.


En dan de oogjes van de minion, kunnen we daar nog iets mee?

De ogen bestaan uit:

  1. een zwarte pupil
  2. op een bruine iris
  3. op een zwarte omranding
  4. op oogwit
  5. met een zwarte omranding
  6. een grijze bril
  7. en weer zwarte omranding

Dat zijn dus 7 laagjes, of toch niet? Zijn de snijlijnen gegroepeerd dan zijn het inderdaad verschillende lagen opelkaar, het zijn  7 cirkeltjes.

Ga je de paden samenvoegen dan ‘brand’ je er gaten in. De cirkels zijn genest in elkaar.

in laagjes samgestelde lijnen en groeperen

 

Zie je de verschillen? Bij de samengestelde afbeelding kijk je dwars door het figuur naar de snijmat. In de gegroepeerde afbeelding heb je alle kleuren en laagjes, het zijn immers rondjes die op elkaar liggen. 

verschil samenstellen groeperen

Maar helaas pindakaas, op kleur snijden kan nu niet, het is immers een geheel en het wordt als een geheel gevuld met dezelfde kleur. Toch gaten in grijs, wit en bruin maken zodat de zwarte achtergrond er doorheen komt? Dan moet je de ogen toch even apart nemen, telkens een gekleurd deel en een zwart deel samen nemen en paden samenvoegen.

 

Ik hoop dat het verschil nu duidelijk is, zelf vond ik het eerst wat abstract maar onthoud het belangrijkste :   ‘ gaten of laagjes’

*Suze*