Hoe word je ondernemer?

Dat is eigenlijk heel simpel, je gaat naar de kvk en schrijft je in, klaar!

Maar wanneer ben je ondernemer zijn? En waarom zou je dat willen zijn? En wat komt daar bij kijken, en is het eigenlijk wel zo handig om ondernemer of kun je je diensten en producten ook zo aanbieden? Er is heeeel veel te vertellen over ondernemen, dat gaat niet in 1 blog lukken en dus wordt het een serie over de verschillende van het ondernemerschap.

Wat weet ik daar nu van?
Ik ben sinds 2008 ingeschreven bij de KVK, de aard van de activiteiten die mijn bedrijf uitvoert wisselt wel. Het is begonnen met de verhuur van feestkisten, complete pakketten met spelletjes en verkleedkleren voor kinderfeestjes, daar kwam toen langzaamaan het maken van taarten en het geven van workshops bij. En nu de verkoop van Stampin’Up! en eigengemaakte cadeau artikelen en sjablonen.

Ik schrijf deze serie blogs dan ook over mijn eigen ervaringen, ik heb de wijsheid niet in pacht maar omschrijf wat ik doe, waarom en hoe. Als het over belastingen en administratie gaat heb ik daarbij hulp van een administratiekantoor, ik wil jullie wat dat betreft zeker de juiste informatie  geven. Let wel, ik heb het over een kleine onderneming! De huur kan ik er niet van betalen en dat is ook nooit mijn streven geweest. Jouw doel kan natuurlijk anders zijn, dus houd altijd je eigen doel voor ogen bij het veramzelen van informatie.

Dus waarom ondernemer worden?
Je hebt een geweldig idee en dat wil je verkopen, of je verkoopt al aan derden en wil dat officieel maken. Voor mij was het een stok achter de deur om de administratie goed bij te houden en de kosten beheersbaar. Alleen zo weet je immers dat wat je doet ook echt geld oplevert dat je beter je energie in wat anders kunt stoppen.

Wanneer ben je eigenlijk ondernemer?
Er zijn een aantal eisen aan het ondernemerschap, als je voor de kvk ondernemer bent ben je dat (over het algemeen) ook voor de belastingdienst. Wil je de wet er op naslaan, dat mag, hier vind je de wettekst over de definitie van een onderneming. Maar samengevat komt het op deze punten neer:

  1. Je levert aan anderen,
  2. hier vraag je geld voor,
  3. je doet dit regelmatig,
  4. aan verschillende partijen.
  5. Je bedenkt zelf wanneer je wat doet, je bent dus zelfstandig in de uitvoering.

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan ben je al een mooi eind op weg om ondernemer te worden. Maar ik zou toch nog even wat meer tijd nemen om te testen of je onderneming levensvatbaar zal zijn. Dit kan door goed bij te houden waar je mee bezig bent (je financiele administratie)  of nog mooier het schrijven van een echt ondernemersplan.
Is er een blijvende vraag naar je producten of diensten? Waarom komen mensen bij jouw en gaan ze niet naar een ander, blijft dat zo of hoe zorg je daarvoor. Wat zij je doelen, een webwinkel, een stenen winkel, een kleine bijverdienste om de kosten te dekken.. Allemaal vragen die je kunt stellen over het doel en de uitvoering van je bedrijf.

En praat er met anderen over! Test je ideeën, is het mooier dan jezelf denkt of onderschat je jezelf juist? Realistisch zijn is soms heel lastig als jezelf enthousiast bent 😉

Dat was blog 1., en je ziet al dat er heel veel te vertellen is…. wordt vervolgd.

*Suze*

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.