Ik heb de gewleidge PME cursus voor royal icing afgerond, het eindstuk was een ingewikkelde taart met draperie, rozen en  met bovenop een kerkje van glazuur… En met alle geleerde technieken gebruik ik toch vooral de meest eenvoudige ….. glazuren!
Voor de sweet table hebben we sneeuwlokken en sneeuwpoppen gemaakt. Het basisrecept van de koekjes vind je hier. Het glazuur maak je het meest eenvoudig met de mix van Funcakes.
Wat heb je nodig:
– Mix voor royal icing (funcakes)
– candy melt bottles (wilton)
– kleurstof (wilton)
– stiften met eetbare inkt (rainbow)
Maak de koekjes en laat deze volledig afkoelen. Maak het glazuur aan, ik gebruikte – voor 10 sneeuwpoppen, 7 grote vlokken en 14 kleine sneeuwvlokken – 250 gram mix. Dit maak je aan met 40 ml water. Daarna voeg je iets meer toe, het glazuur moet vloeibaar zijn maar niet van je koekje aflopen! Â Ik gebruik ‘7-tellen-glazuur’, als je een drup glazuur in de kom laat vallen tel je tot 7, dan moet de druppel niet meer te zien zijn.
Vul de flesjes met het glazuur en voeg aan 1 portie wat blauwe kleurstof toe. De flesjes werken heel handig, lekker stevig en dat ligt lekker in de hand. Ook kinderen kunnen hier prima mee over weg.
Spuit een dijkje van het glazuur, een randje om de buitenkant van het koekje. Vul dan de binnenkant meteen op, als je hier te lang mee wacht droogt dit al en zie je later een randje.
En dan de truc: na het glazuren gaan de koekjes opnieuw in de oven, 25 minuten op 40 C. Dan droogt het glazuur prachtig op en worden de koekjes niet slof.  Hierna kun je de tweede laag opbrengen, zodat deze er mooi bovenop ligt. Of decoreren met de stiften, mijn zoon van bijna 7 heeft de sneeuwpoppen met de stiften voorzien van knopen, mond, ogen en een neus.
Geglazuurde koekjes staan erg leuk op de tafel maar zijn ook heel geschikt als traktatie, de kinderen vinden het ook geweldig leuk om de koekjes zelf te versieren.
*Suze*