Meerdere kleuren over elkaar heen plakken, en dan wel netjes

De meeste afbeeldingen hebben meer dan 1 kleur. Als je alleen met teksten werkt ben je snel klaar met de basiskleur zwart. Wil je een mooi plaatje maken dan zijn extra kleuren wel erg belangrijk. Maar hoe krijg je ze nu op de juiste manier op elkaar? Al die losse kleurtjes vormen natuurlijk een chaos, hoe breng je dat weer tot een netjes geheel?
Ik heb het telkens over stickers, maar het werkt net zo goed voor papier of voor flex.

Met stipjes!
Ja met stipjes, elke laag die je uitsnijd krijgt twee extra stipjes in de hoeken. Bij het samenvoegen van de afbeelding zorg je ervoor dat de stipjes opklaar vallen, hierdoor valt de rest van de afbeelding ook op de juiste manier in elkaar. Ik zal het laten zien…

kleuren en stipjes
Zoals je ziet allemaal verschillende kleurtjes over elkaar. Ook kun je zien dat er een basiskleur achter de letters zit.

Stap 1 Is het degroeperen van het plaatje
Stap 2 Verdeel de kleuren
Stap 3 Maak twee hulpstippen in de afbeelding (hier rood)
Stap 4 Maak de eerste afbeelding klaar om te snijden, dit is de crèmekleurige achtergrond van de letters, de rode stipjes snijd je mee (in crème kleur natuurlijk)

Twee stippen en een crèmekleurige omlijning van de letters

Twee stippen en een crèmekleurige omlijning van de letters

Stap 5 Plaats de volgende kleur op de afbeelding, in de omlijning van de letters, dan verwijder je de omlijning, hier is geel aan de beurt, de rode stippen worden weer mee gesneden in het geel.

alleen de gele letters, en de rode stippen

alleen de gele letters, en de rode stippen

Stap 6. Zet de omlijning weer terug, dan pas verwijder je de gele letters! Zo zorg je ervoor dat alles op de juiste plaats blijft staan.
Stap 7 Nu zet je de volgende kleur erin, verwijder weer de omlijning voordat je gaat snijden

oranje geel snijden

Stap 8 en weer de volgende kleur : bruin

bruin snijden

Stap 9 volgende kleur: wit

wit snijden

Zijn alle kleuren gesneden dan pel je de afbeeldingen en kun je gaan opbouwen.
De basislaag met de crème kleurige achtergrond van de letters laat je op de drager zitten. De bruine laag zou ik hier als eerste nemen, neem het vinyl over op transferfolie en breng de stipjes opklaar, de letters zullen nu keurig op de juiste plek in de achtergrond vallen. Herhaal dit met de andere kleuren totdat de afbeelding compleet is.
Als laatste verwijder je de hulpstipjes die opelkaar zijn geplakt.

Tadaaa! je meerkleurige stickers is klaar!

*Suze*
 

8 gedachten over “Meerdere kleuren over elkaar heen plakken, en dan wel netjes

 1. Annelies

  Graag zou ik dit voor flex doen maar ik zie niet in hoe dat moet als je de stipjes niet op je kleding wilt krijgen. Hebben jullie daar nog een tip voor? Bedankt.

  1. Suze Bericht auteur

   Hoi Annelies,
   De stipjes kun je verwijderen voordat je alles gaat fixeren met de pers of strijkijzer.
   *Suze*

 2. Ramona

  Graag zou ik dit met papier doen. Werk je dan ook altijd met stipjes? En als je nou maar 1 ondergrond wil hebben en voor de rest gekleurde onderdelen? Of werk je altijd laag op laag op laag? Of als je geen ondergrond wil? Hoe kan je dan zorgen dat je toch verschillende kleuren onderdelen krijgt? Ik ben echt nog een leek wat dit programma betreft! Bedankt.

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Ramona, bij papier werkt het anders. Papier zit niet op een drager zoals vinyl of flex, dus de stipjes blijven niet op de juiste plaats 😉
   Het is lastig om hier antwoord te geven op je vragen. Ik denk dat het handig is om eens wat filmjes op youtube te kijken of met iemand mee te kijken die er een heeft. En anders kun je nog altijd een cursus volgen.
   *Suze*

 3. Nicole

  Hoihoi,

  Wat ik eigenlijk nergens duidelijk terug vind, moet je per kleur er een andere kleur vel onderleggen, de kleur die je wilt snijden, of word de kleur geprint en tegelijk gesneden?

  Alvast bedankt voor je reactie

  1. Suze Bericht auteur

   Hoi Nicole,

   Je legt elke kleur apart op de snijmat van de Cameo en snijd ze kleur na kleur. Je Silhouette Cameo kan niet printen dus je gebruikt hiervoor sticker-vinyl of Flex. Na het snijden kun je de de sticker samenstellen of het flex op de kleding strijken.

   *Suze*

Reacties zijn gesloten.