Print en Cut functie in silhouette studio

Eerder liet ik al zien dat er verschillende soorten bestanden te koop zijn in de silhouette store. Zo ook de printables en de print and cut bestanden. De printables zijn precies wat het zijn, printjes, dus eigenlijk mooie plaatsjes of achtergronden die je koopt om alleen te printen.

De print en cut bestanden zijn print en snijbestanden, je gaat ze eerst printen met je gewone printer en daarna snijden met de silhouette. Printen kan de silhouetten niet maar hij weet wel waar jouw geprinte afbeelding staat….tovenarij!?

Nee hoor, je print vanuit Studio en niet alleen je afbeelding maar ook registratietekens. Als je dus aan de slag gaat zet je deze registratietekens eerst op je werkblad.

Open het menu rechtsboven, in het menu kies je bij stijl de juiste afmetingen (voor mij Type 2, origineel SD).

menu registratietekens

aanzetten registratietekens


Na het aanzetten van de registratietekens ziet je werkblad er ineens zo uit:

regsitratietekens op het werkbladNu open je een bestandje dat geschikt is voor print and cut, dit vogeltje heb je bij de eerste gratis bestanden gekregen, kun je mooi gebruiken om te testen.

print en cut bestand
Zoals je ziet is er een dunne rode snijlijn om de gekleurde vogel, je ziet dat alleen de buitenkant gesneden wordt. Zorg ervoor dat je bestandje op het werkblad binnen de lijnen en kruisjes staat.

Je gaat nu eerst je vogeltje printen, dit gaat op de gewone manier. Links bovenin vindt je in de menubald de printer.printen

Na het printen leg je je print op de snijmat, geef je nu opdracht om te gaan snijden dan zoekt hij eerste de registratietekens op, hij voert dus eerste het hele vel door, daarna zal hij je vogeltje gaan uitsnijden.

Waneer ga je dit gebruiken? Dit zijn toch prachtige plaatjes die je op bijvoorbeeld kaarten kunt gebruiken, of in je fotoalbum , scrapbook.. Het scheelt je heel veel precisie werk om alles netjes uit te knippen..

labels

Of maak je eigen bestanden aan, ik maakte er al eens labels mee voor mijn sjablonen. De tekst en het voorbeeld werden geprint en daarna als label mooi uitgesneden. En op printbaar stickerpapier maak je je hele eigen stickers! (wie stuurt ons een velletje op?)

Zoveel ideeën, nu de tijd nog om alles te doen… Ik maak er maar een serie van, dus er volgen meer berichten over de Print&Cut functie.

*Suze*

 

! Valsspelen !
De silhouette zat er naast, eerst mislukte het registeren (het is wat donker laat op de avond) maar met de zaklamp erbij ging het snijden toch van start…alleen helemaal naast ;-( Nu had ik de mat verder ingevoerd maar toch.. Nog eens geprobeerd zonder verder door te voeren en ja hoor, weer mis!
Toen een nieuwe print gemaakt, met de registratie tekens van de portrait…..en ja hoor, perfect gesneden! Dus als het niet lukt, probeer het eens met de andere registratietekens.

registratie tekens portrait

23 gedachten over “Print en Cut functie in silhouette studio

 1. Tineke

  Bedankt voor de duidelijke uitleg.
  Ik print m uit en gaan in mijn silhouette map zodat als ik t nodig heb het papier er ff bijpak.
  Thx

 2. An Snoeck

  Ik slaag er maar niet in om mijn curio die afgeprinte registratietekens te laten zoeken…
  Als ik na het printen de print op mijn snijmat leg en opdracht geef om te printen doet hij gewoon niets! Na het laden geeft hij status: klaar, van zodra ik op start klik blijft hij staan op status: snijden maar gebeurt er niets.
  Ik druk af op wit papier, met extra licht, heb de verschillende registratietekens geprobeerd, niets helpt… HELP! Iemand een oplossing ?

  1. Suze Bericht auteur

   Gaat hij ook niet de registratietekens zoeken? Dat gebeurde bij mijn Curio wel maar mijn print lag niet goed, hij begon pas lager te zoeken. Ik heb de print daarom iets naar beneden gedaan op de mat en toen zag hij ze wel. Ik hoop dat je daar iets aan hebt?

 3. Lianne

  Goedendag,

  Ik heb een vraagje. Ik ben nu twee dagen bezig met mijn Cameo 3 en ik krijg het maar niet voor elkaar de registratietekens met het plaatje mee te printen. Ik heb alle stappen gevolgd en de tekens staan ook op mijn beeldscherm maar komen niet op papier.
  Enig idee wat ik nog kan proberen?
  Alvast dank!

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Lianne,
   Dat is een opmerkelijk probleem! Helaas, ik kan vanaf hier niet zijn wat je precies wel en niet doet en hoe je aansluitingen zijn dus ik ben bang dat ik je niet veel verder kan helpen.
   Is het wel zo dat je kunt printen vanuit stuido? Dus als je een ontwerp print komt er dan wel een afdruk te voorschijn?
   Suze

 4. Patricia Huntjens

  Beste,

  Helaas wil het mij maar niet lukken. Hij leest zowel de originele als de cameo registratietekens niet goed. Bij de een snijd hij teveel naar links bij de ander naar rechts.De vorm snijd hij wel correct, maar op de foute plaats dus.
  Echt zo jammer want het zijn gewldig goede stickers de mooi van het vel laten maar met maar een halve afbeelding dus.

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Patricia,

   Wat vervelend dat het niet wil, ik kan vanaf hier niet zien wat er waarom mis gaat maar heb nog wel tip die je kunt proberen. Kijk goed naar de instellingen van je papier en naar de afmetingen van het papier dat je laat snijden. Dus is je stickerpapier echt A4 formaat en staat dit ook in studio ook zo ingesteld?
   En ga eerst testen op gewoon papier, dan versnijd je niet zoveel mooie en duurdere stickervellen.
   Succes!
   Suze

 5. Karin

  Hier ook een probleem.

  Cameo3 geeft al een foutmelding bij het registreren. Als ik het zonder registratietekens doe, zegt hij dat het wel goed gaat. Maar met het snijden zit hij er dan toch naast.

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Karin,

   Zonder registratietekens kijk hij niet wat er al geprint is maar puur wat er op je scherm ziet, hij houd dan dus geen rekening met de positie van je print op het papier en daarom zit hij ernaast. De beste optie is toch met de registratietekens.

   Ook bij mij ziet hij de tekens wel eens over het hoofd maar als ik dan meekijk naar waar de silhouette de registratietekens zoekt dan kun je de positie van het papier aanpassen, dan zoekt hij op de juiste plaats
   Probeer het papier eens iets verder in te voeren voordat je de opdracht tot snijden geeft of plaats je papier iets hoger/lager op de snijmat.
   Succes!
   Suze

 6. Ingrid Ter Meer

  Ik heb gisteren voor het eerst print en cut gedaan. Dat ging helemaal goed. Maar nu heb ik een heel a4 vel cardstock gebruikt daarvoor, terwijl ik eigenlijk maar een klein stukje nodig had. Is er ook een mogelijkheid om het met een klein stukje uit te printen

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Ingrid,
   Mooi dat het in een keer goed ging, dat had ik zelf geloof ik niet 😉 Je kunt het formaat van je materiaal gewoon wijzigen, vertel de silhouette dat je op a5 print, of een pagina van 10 x 10 cm en dan past hij daar de registratietekens op aan. Je houd hem dan een beetje voor de gek maar het werkt wel.
   Succes! Suze

  1. Suze Bericht auteur

   Ja dat kan! je zult het plaatje dan een schaduwrand moeten geven.
   Bij het blog bericht over de tijdelijke tattoos heb ik dit beschreven, kijk hier maar even: http://creatiefduo.nl/?p=1681
   Succes! Maak er wat van. *Suze*

 7. laurien

  goedeavond, hebben jullie een goede tip? ik probeer ronde stickers uit te snijden met print n cut, maar hij snijd steeds te veel naar rechts..
  ik schijn bij met een zaklamp en heb al beide registratietekens geprobeerd.

 8. Hanne

  Hoi, ik heb het probleem dat hij altijd iets hoger print dan de tekening.

  Hoe los ik dit op?

  Groetjes Hanne

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Hanne,
   Dat begrijp ik niet helemaal, print of snijd hij niet juist? Als de registratie tekens meegerprint zijn is dat zijn referentiepunt voor het snijden.
   *Suze*

 9. Yvonne

  Hoi

  Misschien weer een blonde vraag maar ik zou graag dat print en cut willen doen met een leuke afbeelding voor mijn kleindochter voor op een shirt maar welk papier heb ik daarvoor nodig , ik zie op het filmpje dat na het snijden het papier om de uitgesneden afbeelding eraf gehaald wordt en de afbeelding op een shirt gelegd wordt en dan onder de pers maar geen idee welk papier?
  Alvast bedankt . yvonne

  1. Suze Bericht auteur

   Dag Yvonne,
   Voor het overbrengen van een geprinte afdeling heb je speciaal papier nodig; printbare flex / transfer papier en de juiste printer. De Hema en de Action verkopen dit maar ik ken de kwaliteit niet. Test dus altijd voordat je voor het definitieve ontwerp gaat. Ook via de webshops van plot4fun of glitter&glamour kun je ook Transfer papier bestellen.
   (In de video zag je het gebruik van Flex, dat was niet geprint maar er werd een afbeelding uit 1 kleur uitgesneden)
   *Suze*

Reacties zijn gesloten.