Social media gebruiken

Er kan zoveel! Een blog, Facebook, YouTube, Instagram, Pinterest etcetera. Je zou er haast in omkomen en je hebt er een dagtaak aan om het bij te houden.. Dat is dus niet de manier waarop het zou moeten. Het mag best wel tijd kosten maar het moet ook wat opleveren!

Keuzes maken- Knippen -Plannen.

Keuzes maken
Je kunt alles, maar je kunt niet alles goed doen. Dat is mijn telgeltjes-wijsheid voor vandaag. šŸ™‚ Je hoeft niet meteen op alle kanalen actief te zijn, beperk je tot waar je mee bezig bent en bouw dat uit als je daaraan toe bent. Elk kanaal heeft zijn specifieke waarden en publiek, bekijk dus wat bij je past.

Knippen
Gebruik wat je maakt op meerdere manieren ƃĀ©n op meerdere plaatsen. Zo kun je met minder werk meer berichten maken en vaker delen, opknippen dus.

Voorbeeld:
Je hebt een kaart gemaakt, je maakt en foto en deelt deze, klaar.
Maar bekijk hem nu nog eens een keer, en neem als je toch bezig bent verschillende foto’s. Van dichtbij, staand, liggend , met de gebruikte materialen of een vergelijkbaar ontwerp. Elke kijker zoekt naar iets anders in een beeld en de verschillende foto’s spreken dus verschillende mensen aan.
Vervolgens bedenk je : welke materialen heb je gebruikt, welke kleuren, welke techniek, voor welke gelegenheid? Dat zijn verschillende invalshoeken waarover je kunt vertellen.

Nu heb je met 1 ontwerp verschillend ‘posts’ gecreƃĀ«erd. De kaart heb je al gemaakt met een beetje extra moeite vergroot je je bereik van 1 ontwerp.

Bewerk je foto, plaats er je naam of logo in, geef het een naam! De naam is de omschrijving van de foto en dat is wat zoekmachines kunnen lezen. Nu kun je je berichten gaan delen, op elk kanaal dat je hebt. En dat hoeft niet allemaal tegelijk, dat kun je ook spreiden.

Plannen
Neem de tijd om te bedenken en in te plannen wat je deelt, waar en wanneer. Als je dat elke week op een vaste dag doet heb je er verder geen omkijken meer naar. Voor een website kun je berichten klaarzetten, en dat geld ook voor insta, pinterest en YouTube. Het is prettig om in een keer je verhaaltjes te schrijven en die voor de verschillende kanalen klaar te zetten. Natuurlijk kun je altijd spontaan iets delen, dat houd het zeker fris, maar heb je daarnet een plan dan kun je beter werken aan een doel.

Vind je het lastig om te bedenken wat je wilt delen? Bedenk dan juist een plan! Maak een serie van onderwerpen die je leuk vind en bouw dat uit. Doe iets met de letters van de week: Mooie maandag – je favoriete kleur. Drama dinsdag – over wat er fout kan gaan, of een dramatische kaart. Wilde woensdag – alles met dieren. Throwback Thursday – deel iets van jaren geleden. Vintage Vrijdag – een kaart in vintage stijl. Zuivere Zaterdag – alles in 1 kleur. etc. Je hoeft de dagen niet zo bij de naam te noemen maar kunt het als kapstok gebruiken bij het maken van je berichten.

*Suze*