Als je begint met een tekstbord zijn er een aantal dingen belangrijk. De afmetingen van het bord en het thema. De afmetingen zijn vaak een gegeven, je weet al hoe groot je bord of het lijstje is waar de tekst op komt en het is dan praktisch om je werkblad daar op aan te passen. 

open het menu pagina instellingen

open het menu pagina instellingen

Mijn werkveld was 26 cm bij 35 cm, na het openen van het menu pagina instellingen kun je de afmetingen in het bovenste venster aanpassen.
Het pas niet op de snijmat maar je kunt nu wel goed zien hoe groot je letters mogen zijn en hoe je de teksten en de afbeeldingen over het oppervlakte kunt verdelen

afmetingen werkblad instellen

Je werkruimte is bepaald en je hebt ook al bedacht wat er op het tekstbord moet komen. Typ nu elke zin apart, zo zijn ze eenvoudig heen en weer te verplaatsen en je kunt voor elke tekst een ander lettertype bepalen.

Zoek er eventueel nieuwe lettertypes bij, ik ben even op dafont gaan kijken, heerlijk om daar tussen alle lettertypes weer iets nieuws uit te zoeken.  En dan meteen een belangrijke tip: naast de tekst die op je bord moet komen, bijvoorbeeld ‘ Spinnen’ , typ je nog een woord in datzelfde lettertype, namelijk de naam van het lettertype.  Ga je de tekst later bewerken (samensmelten , groeperen ) dan kun je toch eenvoudig de gebruikte lettertypes er weer bij zoeken.  Kijk maar, bij mij ziet dat er dan zo uit:

lettertypes bewaren

Nadat je de teksten en de lettertypes hebt bepaald kun je de teksten ook alvast een kleurtje geven, omdat ik verschillende (herfstkleuren) gebruikte is dat zeker handig om tot een goede verdeling te komen. Heb je een tekst helemaal in zwart dan hoeft dat uiteraard niet.

2.inkleuren

Sla je ontwerp op, en dan kun je gaan snijden.  Kopieer het hele zwikje naar een tweede tabblad zodat je het origineel als voorbeeld intact houd.
Selecteer de woorden van dezelfde kleur en zet deze op je werkblad, de rest zet je ernaast. Na het snijden verwijder ik deze en zet de volgende woorden klaar. Als er geen woorden meer over zijn dan ben je klaar om te gaan pellen en plakken.

Succes! *Suze*

Meer over lettertypes vinden, installeren en bekijken.