Het is misschien nog wat vroeg, we hebben nog hele warme dagen en de bomen en struiken zit nog vol met bessen, maar vandaag maken we lekkers voor de vogels. Zo weten de vogels in de winter ook waar ze moeten zijn voor.
We maken 3 dingen; een pindaslinger, een zadenrolletje met pindakaas en vetbollen.
Pindaslinger:  Prik met de sate pen de gaatjes in de pinda’s, dit is een werkje voor een volwassene. Gebruik een kurken onderzetter om je tafel te beschermen. Laat de kinderen alvast mooie blaadjes zoeken, rood, groen, bruin, geel. Rijg de pinda’s en de blaadjes aan een stuk ijzerdraad en  hang ze in de tuin.
- Pinda’s
- metalen sateh pen en kurken onderzetter
- ijzerdraad
- mooie blaadjes
Zaden rol: Smeer een wc rolletje in met pindakaas, dit vinden de kinderen leuk! Strooi vogelvoer op een bordje en rol hier de ingesmeerde wc-rol doorheen zodat de zaden blijven plakken. Touwtje erdoorheen en klaar.
- wc rolletjes
- pindakaas
- volgelvoer
- pak touw, bind touw, of weer een stukje ijzerdraad
Vetbol: Knip touwtjes op een lengte van ca. 20 cm, maak er een knoopje in en hang deze in de vormpjes. Smelt het vet in een pannetje, roer de zaden hier doorheen en lepe in silicone vormpjes en/of plastic bekertjes. Plastic bekertjes kunnen niet zo goed tegen hitte, het vet dus even af laten koelen. Laat het vet stollen en hang ze dan in de boom.
- Plantaardig frituurvet, van die blokken,
- vogelzaad
- Touw
- vormpjes, silicone cupcake vormpjes bijvoorbeeld, of kartonnen bekertjes
- pannetje, lepel,
En vinden de vogels het wat? Tijdens het ophangen werd er boven ons hoofd al druk vergaderd wie er als eerste aan tafel mocht 😉
De vetbollen krijgen ze later pas, die moeten toch nog uitharden
*Suze*
frietvet is slecht voor de vogeltjes,men dient onbewerkte pure cocosolie te nemen en die vermengen met gemengd vogelzaad……..
Leuk idee, uitvoering iets minder: de pindakaas voor menselijke consumptie bevat ook veel te veel zout, en is niet echt goed voor vogels.
Tenzij je zelf pindakaas maakt zonder zout natuurlijk ..
Bij de appie verkopen ze pindakaas van alleen pinda’s. Dus 100 % puur en zonder toegevoegd zout, dat is dan waarschijnlijk beste optie (of zelf de blender aanzetten).
Tegenwoordig is er toch ook speciaal vogelpindakaas te krijgen, dat blijft vast ook wel plakken!! Heel leuk & simpel idee, ik ga je volgen…!!