Van Ida kreeg ik de vraag hoe ze een bepaald ontwerp zou kunnen maken voor in een fotolijstje. Via de mail zo goed proberen uit te leggen maar met plaatjes is toch beter, en dan meteen maar online want dan heeft iedereen er wat aan 😉

Het idee is om fotolijstje te verdelen in vakjes waarop je weer afbeeldingen kunt plakken. Zoiets als dit bijvoorbeeld. Plaatjes kun je veel op het internet vinden en het traceren daarvan kun je hier leren. In deze tutorial wordt het maken van de lijnen uitgelegd.  Wil je het totale ontwerp proces met plaatjes doorlopen en daarna snijden en plakken kom dan meedoen op de workshop van dinsdag 31 mei.

fotolijst met vakverdeling maken baby geboorte


Als eerste maak je een vierkant van de juiste afmetingen, zo weet je wat je werkruimte is. Hiervoor meet je je fotolijst op en pas je de afmetingen van je werkblad aan. Ik heb hier een werkblad gemaakt van 20 x 20 cm.werkblad aanpassen afmetingen

Nu maak je met de rechthoek functie je gewenste indeling, dit kan gewoon even uit de losse pols, het aanpassen komt nog.

indeling maken met de rechthoek functie

De lijnen wil ik dunner hebben, er moeten immers nog plaatjes en tekst tussen. Klik op een van de rechthoeken en selecteer in het menu het vergroot/verklein venster. Pas nu de maten aan (naar 0,5 x 20 cm) en denk erom dat je behoud verhoudingen uitvinkt.  Ga alle rechthoek bijlangs en pas ze aan naar 0,5 cm breedte en jouw gewenste lengte.

formaat van de rechthoeken aanpassen

 

 

Hoe zorg je er nu voor dat de de balkjes op de juiste plaats staan? Met behulp van de linialen, deze zitten aan de boven en aan de rechterkant. Zie je ze niet? Je hebt voor deze functie de Designer Editie nodig en dan moet je ze ook nog even activeren. Als je nu een van je balkjes aan-klikt zie je de posities daarvan op de meetlat.
Heb je geen DE gebruik dan het raster om je balkjes op de juiste plaats te zetten.lineaal in silhouette studio

Positioneer je balkjes zoals jij ze mooi vindt, daarna moet je ze samensmelten. Het zijn nu immers losse balkjes die allemaal apart gesneden worden, daar waar ze elkaar overlappen wordt er ook gesneden en dat willen we niet. Selecteer alle balkjes, kies daarna in het menu aanpassen voor samensmelten – of klik op de rechtermuisknop en kies in het menu samensmelten. samensmelten van de lijnen

 

De vakjes kun je nu gaan invullen met tekst en plaatjes en dan is de je ontwerp klaar om gesneden te worden! Vergroot je werkblad weer naar normale afmetingen van je snijmat , zie stap 1.

    Let op!

  • Wil je verschillende kleuren gebruiken dan snijden je deze na elkaar.
  • komt het ontwerp aan de binnenkant van een lijstje, spiegel je ontwerp

*Suze*